Betalningslösningar vid onlineköp

En shoppingupplevelse ska gå så problemfritt som möjligt, från och med att du kommer på vilken produkt du är ute efter, till att du har den hemma. Smidigheten är en av de bidragande faktorerna till varför nätshopping är så populärt. Det räcker med några få klick, så dyker favoritprodukterna upp i brevlådan inom några dagar. För att göra processen ännu smidigare erbjuder de flesta nätbutiker flera olika betalningslösningar, så att du kan välja den variant som passar dig bäst.

Här nedan kan du läsa om fyra av de vanligaste betalningssätten när du handlar online. Alla erbjuds inte av alla butiker, men någon av dem finns så gott som alltid tillgänglig. Beroende på vad du köper, hur mycket du litar på sidan och hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt kan olika alternativ fungera bra vid olika tidpunkter.

Betalningslösningar vid onlineköp

Kortbetalning

Att betala med kort är antagligen den vanligaste betalningslösningen du kommer i kontakt med, både på nätet och i verkliga världen. Det fungerar i princip på samma sätt när du handlar online som när du står i en vanlig kassa, med undantaget att det inte finns någon chipläsare, utan du måste slå in dina kortuppgifter manuellt. Efter att du har angett kortnummer, kortets ägare och andra uppgifter som sidan kräver så bekräftar du betalningen, och pengarna dras från ditt bankkonto eller sätts upp på en faktura, beroende på om du har ett betalkort eller ett kreditkort.

Internetplånbok

Det här betalsättet har blivit vanligare och mer uppskattat allt eftersom kravet på smidighet vid onlineköp ökar. För dig som inte köper för mer än en eller två tusenlappar åt gången är det här absolut smidigast. Innan köpet sätter du in pengar på din valda plånbok, bland de mest kända är Paypal och Paynova, och om webbutiken stödjer din valda tjänst kan du sedan handla för de insatta pengarna. Det finns ofta en gräns för hur mycket pengar du kan föra in och ut från internetplånboken, och även om dessa gränser går att ändra på så är den här betallösningen anpassad för mindre betalningar. Ska du köpa något stort eller dyrt online finns det smidigare och säkrare lösningar.

Faktura

Fakturor används oftast när företag handlar med andra företag, men det kan mycket väl uppstå situationer där du som privatperson får betala på faktura. Ofta rör det sig då om större summor som ska betalas, eftersom transaktionskostnaderna blir högre än vid andra betalningslösningar. Det är en väletablerad lösning, och enkel att genomföra; ofta skapar du bara ett konto på sidan, så gör företaget en faktura som sedan skickas till dig. Till skillnad från andra lösningar så kan det ta lång tid, upp till 30 dagar, innan din betalning når fram.

Direktbetalning

Säkrare alternativ än direktbetalning får du leta efter. När du har lagt dina varor i varukorgen och det har blivit dags att betala så omdirigeras du till din egen internetbank. Därefter överför du pengar direkt från ditt eget konto till ett kontonummer du får av webbutiken. Det här innebär att du slipper lämna ut kontouppgifter, men kräver i stället att webbutiken har slutit ett avtal med just din bank.