Onlinebutiker för kläder

Alla är vi barn i början, särskilt när det rör sig om att handla kläder online. Vilka butiker går att lita på? Hur fungerar det med storlekarna? Har du returrätt? Shopping online öppnar en helt ny värld när det kommer till modeller, mönster och material, men det är lätt att gå vilse. Om du är påläst innan du påbörjar din shoppingrunda minskar du risken för att begå dyra och tidsödande misstag, och ökar chanserna för att hitta billiga, unika och bekväma plagg!

Onlinebutiker för kläder

Att hitta kläder

Var börjar man någonstans? De flesta butiker har idag en webbshop, och många klädföretag har helt övergett konceptet med fysiska butiker. Klädreklamer dyker upp precis överallt, och det är omöjligt att veta vad som går att lita på och inte. När man talar om reklam brukar man säga att positiva kunder är den bästa marknadsföringen. Ta tillvara på det, och lyssna på andras omdömen. Fråga vänner och bekanta var de brukar handla när de shoppar kläder online, eller hör efter om någon har erfarenhet av just den sida du är sugen på att beställa från. Näst bäst är att läsa recensioner skrivna av andra shoppare. Ofta kan dessa ge en bra och tydlig vägledning vad gäller leveranstid, kvalitet och eventuella problem. Dock måste du själv avgöra sanningshalten i recensionerna; kan de höga recensionerna vara skrivna av fuskkonton för att boosta sidans betyg?

Svenska onlinebutiker

För den som vill hålla sig inom Sveriges gränser finns det mesta att välja på, från klassiska butiker som startat webbshopar till stora online-varuhus. Cubus har en onlineshop på cubus.com, där de säljer kläder i de flesta kategorier. Om du vill ha ett större utbud kan du satsa på ett online-varuhus som miinto.se, som samlar en uppsjö av svenska butiker och säljer deras kläder, sportutrustning och skönhetsprodukter.

Handla från utlandet

Utbudet växer något enormt om man söker sig till utländska webbplatser; många märken och plagg som inte finns i Sverige går att hitta på till exempel asos.com och lightinthebox.com. Dock finns det ett par saker som kan avskräcka från att beställa snygga plagg från andra länder. Blir frakten enormt dyr? Måste du betala tusenlappar i tull?

Tullen beror på vilket land du beställer ifrån. Så länge du håller dig inom EU beläggs ditt köp inte med några skatter: ingen tull, ingen moms. Om du beställer från ett land utanför EU, eller från ett företag i EU som sedan importerar från till exempel USA, behöver du både betala tull (0-20 %) om värdet på dina varor överstiger 1500 kr och moms (12-25 % på hela priset, inklusive frakt och eventuell tull) oavsett varornas pris.

Fraktkostnader är krångligare att ge raka svar på. Att köpa från USA kan bli en dyr historia, medan kinesiska butiker brukar vara mycket frikostiga med frakten, men det varierar kraftigt. Enklast är helt enkelt att kolla vad som gäller för varje sida. Leta efter erbjudanden, ibland blir det faktiskt billigare att köpa lite fler grejer och få gratis frakt.

Om det blir fel

Risken för att få hem ett paket och inte vara nöjd avskräcker många från att våga sig på internetshopping. För att minska sannolikheten för att få en vara med låg kvalitet och dålig passform, läs först andras omdömen om sidan. Om du trots detta får hem ett plagg du inte är nöjd med, kolla först om det finns en fysisk butik i närheten som kan hjälpa dig att byta eller returnera plagget. Om inte kan du ofta skicka tillbaka varan mot fraktkostnaden, men om du har köpt den från utlandet kan det nästan löna sig att köpa en ny från en annan sida och anse sig en erfarenhet rikare.